Skip to content

Burnhamthorpe Community Centre, located in northwest Mississauga on Gulleden Drive, by the major intersection of Burnhamthorpe Road East and Dixie Road, will undergo a renovation and addition redevelopment to improve the quality of recreational services provided to the residents of Mississauga. The addition will feature an aquatic and fitness centre, in addition to renovation of the existing spaces, including the gym, multipurpose rooms and public spaces.

Overview

The City of Mississauga is renovating and building a new addition to Burnhamthorpe Community Centre to meet the needs of the Rathwood-Applewood community by constructing a new aquatic and fitness center as well as improving infrastructure to address population growth and changing demographics in the area. The project will aim to serve the community through improving the quality of recreational services and implementing higher accessibility and green building standards.

Background

The existing community centre and arena was built in 1974, with a major gym expansion completed in 2004. In accordance with the City of Mississauga’s Strategic Plan, this renovation and aquatic and fitness centre addition will provide improved infrastructure for Mississauga’s citizens for generations to come and follow the City’s design principles to integrate sound, functional and attractive buildings, facilities, public and open spaces to build a City for the 21st century.

Objectives

  • Improve the quality of recreational services provided to the residents of Mississauga to achieve the City’s goal of providing access to quality recreational facilities in order to maintain healthy lifestyles
  • Address the aging state of municipal infrastructure and implement lifecycle upgrades
  • Improve accessibility and energy efficiency to meet the City’s accessibility goals and Mississauga Green Building standard
  • Design with an environmentally responsible approach and achieve LEED Silver Standards
  • Develop a site that meets Mississauga accessibility requirements and improve building circulation through enhanced accessibility, wayfinding and connectivity between program spaces
  • Alleviate pressure on existing recreational infrastructure by addressing population growth, changing demographics and cultural diversity
  • Create strong linkages between indoor and outdoor activity spaces and introduce daylight throughout the building
  • Establish a clear, strong entrance identity and convenient location for pedestrians and motorists accessing the building
  • Meet the increasing demand for aquatics in the area

Benefits

Once completed, residents will enjoy the benefits of:

  • New fitness centre
  • Optimized multi-purpose social and recreation hub for the community
  • Renovated gymnasium
  • Improved circulation of building
  • Upgrades to exterior identity
  • Improved sustainable and accessible design standards

Timeline

  • Design completion and tender issue in winter 2020
  • Construction start date in April 2021
  • Open to the public in spring / summer 2023

Photo gallery

Public engagement  presentation boards